Blogger templates

Photobucket

Monday, October 25, 2010

Gelap Hati..

Suatu Ketika Dahulu..
Aku pernah tersungkur dalam gaung yang paling dalam dan gelap..
malah kegelapan itu tidak segelapnya hatiku ketika itu..
namun aku dikejutkan dengan kesakitan yang perit sekali..
aku mencari cahaya untuk menyuluh luka itu..
ketika cahaya itu aku temui..
hati ini mengucapkan Allahu Akbar..
air mata yang selama ini aku banjirkan kerna dunia..
kini airmata yang mengalir lebih bermakna..
yang membawa kepada keinsafan,tunduk kepada penciptaku..
airmata ketenangan yg dalam halus menyembuhkan luka perit itu..
Nyanyian aluanan yang selama ini aku tinggalkan kembali menjadi teman
air wuduk yang aku anggap biasa kini menjadi pembersih diri..
aku bangun dalam hikmahnya..
aku melihat dunia yang suatu ketika dulu aku anggap kekal
kini aku melihat ia sebagai hari menuju mahshar..
hati yang gelap kembali mencari cahaya hingga terpisah roh dari jasad
Alhamdulillah...Alhamdulillah...
ketika kegelapan itu memangil lagi..
aku tidak mampu lagi menoleh..
aku mahu tetap dalam ketenangan ini..
walaupun ia akan selalu mengujiku
aku tetap tersenyum kerna aku tahu ujian itu
kasih sayang dariNYA..
agar aku selalu ingat akan DIA
sepertimana DIA tidak pernah melupakan hambanya..

Saturday, October 23, 2010

All About Girl!!



 Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.:((

Bila dia tidak menghiraukan anda selepas anda menyakiti hatinya,lebih baik anda beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum anda menegur dengan ucapan maaf.

Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).


Sekiranya seorang wanita jatuh cinta dengan seorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya,dia akan cair seperti coklat!!:">

Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak 
tahu macam mana nak menerima pujian.
Jika anda tidak suka dengan gadis yang sukakan anda separuh mati,tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang anda tak akan tahu kerana bila dia dah buat keputusan dia akan lakukan apa saja.

Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri dari anda selepas anda tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Sekiranya anda masih ingin menganggap dia sorang kawan, cubalah tegur dia perlahan-lahan.

Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni langsung tak berguna.:-w

Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.(:|

Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telefon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan, dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluhminit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita. Jadi jangan senyum sebarangan.


Jika kamu menyukai seorang wanita, cubalah mulakan dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali anda ajak berjumpa, tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat dengan anda.

Thursday, October 21, 2010

Please be Nice to ME..

I call you everyday
Only wanting to watch you in conversation
Whatever the time of the day
You, the one who finds it unbearable without me
But now so different, you're like a stranger to me

Yes, it was the same that night
Claiming you were busy once again
My place has been replaced by another and I see that you are happy
Carelessly, you cast me aside
How could you ~

Sorry Oh My Girl
You've changed too much Oh My Girl
You and I both know well
Do not deceive me
Cause I know your everything

Sorry without Girl
Just not to be Oh My Girl
My look when you're by my side
Is not one of despair and misery
Please (i beg!) treat me well

Many smiles
And many sweet whisperings
I'm sure many men will fall for all that
Please do not do this to me

Hand in hand
Looks of happiness
The perfect us
Looking at that look of yours, however, how do I comprehend

I tried to figure out
Please my love
I want to listen to the intentions of the real you

Cinta Menyusahkan!!!

Berita kosmo hari ini melaporkan seorang gadis sanggup mencuri barang kemas ibunya kerana mahu membayar wang jaminan teman lelakinya yang ditangkap khalwat..

Pergggggggghhhhhhh!!!!! pompuan paling tak berakal..sanggup kau curi barang kemas mak semata-mata nk bayar wang jaminan teman laki yang jelas tak berguna dan tak beri bakti apa2 sekadar bagi ayat cinta janji setia yang sekadar kat mulut. Memang hampeh..terang2  boy kau tue kena tangkap khalwat..

Kepada couple2 diluar sana yang sayang giler kat pasangan korang lebih dari family baik buka mata dan berfikir balik la terutama mereka yang bercouple sampai sanggup bagi apa aje kat couple korang tanpa ikatan yang siyes..!!

Lagi couple yang pernah curang dan dicurangi, aku nak tanya korang la..kalau pasangan korang tue sayang giler kat pasangan dye kenapa dye harus ada skandal or rasa tertarik kat orang lain. Sedangkan dye dah janji akan setia dengan korang ? (kat situ dah nampak ok dye langgar janji )

What da hell!! second chance korang nak bagi kat dye utk buktikan rasa sayang & cinta paling tak boleh bla nk tebus kesalahan dye la konon yer. Akan datang korang boleh jangka perkara yang sama boleh berulang dan kalau masa tue korang dah kawin beranak pinak agak2 korang boleh accept ker??

Kalau bercinta tapi sampai tak cintakan diri sendiri tak kemana OOoiiii... Cinta membuta tuli namanya tue... Plzz..la letak nawaitu dekat hati korang tue..

UTAMAKAN CINTA HAKIKI..CINTA PADA ALLAH SWT & RASUL..SECOND PARENT YANG KORANG TAK DAPAT UKUR CINTA, KASIH SYANG DAN SETIA MEREKA..THEN DIRI SENDIRI..

Jadilah pencinta yang membahagiakan diri sendiri..bukan membahagiakan insan lain...fikir2kan..selamat beramal...

Tuesday, October 19, 2010

Jom blogger dgn nuffnang!!


ha : ai nurul
kay : ai...
ha : cht?

kay :ha...jadi la follower blog nurul...even xbaca sgt                                   pon...hehehe...alhamdulillah....ha lak??
ha : erk?

kay : hadiah nurul bg kemuadian ek...

ha: mane blog pom ha x thu.ha cht je..
kay :ada laa nurul wat link kat fb...
ha : nanti ha masuk

kay :pening pale ari2 nk update cner...
ha : sape srh gatal ngat ..g uat blog...hahahaha

kay: yelah..(nada kecewa) kalo ha ada story leh bg nurul ek...
ha : aik

kay :mendatangkan uit maa...

ha :xleh masuk pom

kay : kalo wat saje2 xada makna yer...

ha: uit erk? jdi follwer kene byr x?hahahah

kay :kurang asam....leh lak....

ha :hihii....main2 pom xleh'

kay :jd follower xkena byr...hahahaha...memurahkan rezeki sy ag ada.....amin...
ha :sign in erk kat ctu?
kay :yup.
ha :ok..da kot....dah2..hihihi..ha pom x fhm..hahahha..nurul x fhm ha cmne blog leh uat duti?
kay :daftar blog kte bwh nuffnang...nuffnang ni mcm agensi iklan dye akan sewa ruangan blog kite utk isi iklan dye...
ha : ooo..mahal ke dia sewa?cm umah sewa ar plop...dah nurul dah dpt penyewa lum?..hihih
kay :bru start la haa...so lom dapat apa ag....huwarggghhh...
ha :nak ha crikan penyew x?hihihi
kay :sje ek...
ha :hihii
kay :kalo dye leh sewa 1 juta utk setiap minit leh gak...hahahhaa
ha :mahal ngat..kalu ye nak sewa 1 juta seumur hidup pom ha ambik dh..hahaha..kaya metar..leh uat bli lori uat sewa..kaya2..hahhaah
kay :hahaha...tau xper...so sebab nk susah nak kaya la kena usaha cri pendapatan dgn pelbagai cara....

sekian....

peace!!

video

Mistik tapi Benar..!!

Entry aku kali ini mengenai dunia mistik..aku tengok kat wayang sekarang citer hantu ini memang hot & spicy sampai tahap rasa director2 kat dunia ini xnak wat citer laen ker....

Majoriti citer yang difilemkan itu berdasarkan kisah benar itu lagi menaikkan jumlah penonton yang fanatik untuk menonton..yelahkan nk jumpa sendiri pon xberani tengok wayang citer hantu pon jadilah dapat feel suasana yer tak..

Ada sesetengah dari kita memang tak percaya wujudnya makhluk halus nie. Apa barang nak percaya karut marut ni..hantu2 nie..dunia dah moden laa hantu pon tak berani nk muncul kat dunia kemodenan ni... ( mana tak yer perangai manusia skrg hantu pon kalah dah..tugas iblis & setan menyesatkan..kaum manusia pon dah terlebih dari sesat, mmg la iblis setan pon steady tgk kaum kita)




Berbalik dari citer kita tadi..dalam Al- Quran pon ada sebut tentang mensyahihkan keberadaan mereka dikeliling kita..
(Iblis) berkata, kerana Engkau telah menghukum aku sesat, aku benar-benar akan menghalang mereka dari jalanMU yang lurus. Kemudian aku akan datangi mereka dari muka dan dari belakang, dari kanan dan kiri mereka. Dan Engkau tidak akan mendapati kebanyakan daripada mereka bersyukur.


Korang jangan kata la dunia moden ini tak ada la mistik2 nie...sampai sekarang pon masih ada yang mengamalkan susuk untuk cantik, mintak tolong bomoh untuk menaik kan perniagaan dan tak kurang gak menjatuhkan orang lain untuk kepuasan diri atau dengi atas kejayaan orang.

Korang perasan tak kebanyakkan hantu mesti pompuan..korang ada tgk hantu lelaki. jarang sesangat la korang nak jumpa..kalo ada pon budak2 laa..kalau ada citer pasal hantu laki korang roger aku. Nak gak aku tengok hantu laki kisahnya macam mana lak..kalo hantu yang sekarang nie pompuan kena rogol then dibunuh..

So..korang fikirkan2 la sendiri yer..janji jangan ikut jejak syaitan or kawan dengan iblis ni dah la yer...kat dunia mungkin kita rasa nikmat tapi mati kita korang sendiri tak tahu azab yer...aku pun mengingatkan diri ini juga...

Friday, October 15, 2010

Cara AKu..Giler Anime!! Tension!!

Lain orang lain cara...ada setengah mereka kalo tension suke makan sampai muntah. Ada tue pergi temgak wayang laa..yang pergi joging pon ada..kalau yang tension pergi joging tue aku solute la coz dalam masa yang sama korang menjaga kesihat.

Yang banyak makan itu aku xsetuju sangat kalo korang makan benda yang berkhasiat xpe tapi kalau takat makan benda manis2 or merepek2 itu korang fikir sendiri la, hilang tension korang penyakit lain yang kekal.

Okey..now cara aku hilangkan tension or sakit ati bagai nk giler dengan hari2 yang dilalui ini adalah anime or apa2 kartun yang boleh bagi aku gelak. Biasa citer anime nie kan ada pameran positif value gak jangan mengalah even musuh dye terer mcm mana pon korang ada kuasa berbagai-bagai pon kalo hati character hero baek sure menang la..

Aku ske tengok anime yang character cool jer even dalam situasi cner pon,memang kekadang sampai wat rasa nk jadi mcm tue jer cool jer..tapi hempeh la xada yer makin serabut ag ada. Tengok character yang ske senyum pon best gak.  Macam prince of tennis ini player dye smua ada kelebihan n character memasing tapi still leh maintain dalam satu team even ada yang sekepala..
Lagi satu character yang jenis suka tersenyum jer..mcm citer shaman king ini. Hero dye asakura yoh..mmg ada time character laen dalam citer nie begang giler dengan dye tapi dye still cool dan tersenyum dah tue sape yang jadi musuh dye sebelum ni smua jadi member dye. Memang best giler lagi character girl dye ana tunang asakura yang agak dingin bagai memang melawakkan jalan story anime nie..girl yang ego pon ada gak ana nie..tapi still ada romantik story laa. Aku rasa kalau kat dunia nyata nak dapat cari girl cool mcm ana nie memang xjumpa la..Boys yang cool pon dah payah nk jumpa kat dunia realiti nie..

Yang ini pulak untuk kartun seisi keluarga tapi parent still nk kena tengok2kan anak-anak yer pastikan anda turut sama menyaksikan kartun ni coz ada time kartun nie terlebih gak, takut budak2 baru nk berakal pergi ikut perangai mcm shin chan mahu sat agi sakit pale tuan/puan parent tengok perangai ank2 yer..kartun nie mmg lawak giler pencah perut la gak tengok budak selamba bercakap nie mengutuk orang. Korang ada jumpa insan yang sanggup kutuk korang depan2,xada yea kan smua mesti nk berbunga-bunga la bahasa. Walaupun dalam hati korang nk straight je to the point..

Sampai sini jelah dulu entry aku..sekian...hehe

Thursday, October 14, 2010

DebaraN Interview

Walaweiii..sungguh tak ku sangka begitu rupenya suasana interview. Aku bru pas interview keja nie nervous teramat sgt. First interview kot..aku rasa pon korang yang dah kerja sekarang nie kalo ingat balik first interview korang sure gelak giler skrg kan kan..

Hoho..first test aku lulus la jawab IQ test kat paper laju jelah..sampai orang sebelah lupe jawapan pon leh bagi lagi ek. Even dah dapat warning kat staff situ no discussion,dia hilang kejap jer org sebelah dah bertanya. Yang tak boleh bla tue siap bagi jawapan awal2 dulu sebelum amik test oleh staff dia.. Just kena ingat jelah.

Now citer part kantoi lak..wat group interview first tue suasana tak tegang la, tapi bila masuk giliran aku jer habis melayang semua kat ayat yang tersusun cantik kat kepala  otak ini..xada speaking or broken2 English  pon tak dah terus hempeh la..


Minta citer mengenai diri sendiri jer..terus terkedu kot simple question dia tanya pon aku leh heng ek..memang tangan sejuk terus la..otak xleh berfungsi dah..AAAAAAAAAAAaaaa..... Habis2 tue budak2 yang interview dgn aku semua pakat tanya ek,aku ni first interview ker? aku jawab Ya masing2 dok pakat gelak ek..

Tapi yang bagus yer aku tak la rasa segan giler dengan diaorg, diberi semangat lagi ada...Thanks pada budak2   interview tadi hope korang sukses...dipendekkan story aku xdapat job tue coz communication skills aku teruk giler..ini pengalaman yang akan wat aku bina keyakinan diri pasni..so kepada mereka yang ngah cari kerja n kena pergi interview GUD LUCK to u alll!!!!

Monday, October 11, 2010

Why Girl takut kawin..

Huhu...mcm mn aku terpikir nk buat entry nie. Kalau korang perasan la couple2 yang korg jumpa tue nk kata 100 % siyes nk pikir bab kawin nie aku rasa mean2 jer kot..kecuali mereka2 yg sudah mempunyai life yang stabil itu aku caya la dyeorg dah pikit nk berfamily..

Berbalik kepada topik asal yer, selepas kaji selidik dan pendapat yang aku dapat ini antaranya...

1. Sbb susah nak cari lelaki yang beriman. takut yang ada hanya kulit ajer pas kawin rupanya mat pit n bla..bla..
2. Sbb x pandai masak
3. Takut x dapat capai cita2 dalam kerjaya
4. Sbb belum bersedia n tak percaya pada diri sendiri
5. Sbb takut saham jatuh
6. Takut terkongkong pas kawin
7. Sbb tak tahu nak buat pilihan (Ramai Boyfriend) 


Huiii....tapi mejoriti smua2 dalam kategori ni akan yesal yelah.. Memang logik kalo trauma takut pas kawin laki korang berubah ker. Time bercinta,sampai lautan merah i sanggup renang u!dah kawin minta tolong buang sampah pon mcm hampeh..xnk.

Dah nama pon kitar idup..idup tidak selalunya indah kalau bukan kita cuba wat perubahan dalam hidup itu. Kalau korang takut mcm itu nape awl2 korang xreject jer..xyah bercinta. Orang ada boyfren korang pon nk ada boyfren pas tu wat bkn2 lum kawin ada yang sesetengah itu sampai bunting.

Itulah sebabnya kita ini ada agama pilih calon suami tue berdasarkan agama, jangan nk sebat pakai mamat tue hensem jer korang rembat. Dalam islam itu sendiri cukup lengkap pilihlah pasanganmu berdasarkan 4 sebab :
  • Agama
  • Baik akhlaknya
  • Harta
  • Rupa
Mesti korang akan cakap macam nie kan? sebelum itu mmg laa korang tgk semua baek jer pijak semut pon xmati nt dah kawen bukan kata semut pijak gajah pon mati yelah..bru nampak belang pasangan korang kan.

Itu korang kena pikir balik nawaitu korang sendiri la..korang nk kawin kerana apa dah mengapa. Tapi paling penting korang nawaitu korang dengan Pencipta kita. Kalo korang kawin kerana DIA insyaallah dia akan perlihara korang.

Korang pikirkan laa yer..Sekian..

Friday, October 8, 2010

Intro

Asyik baca blog org jer..teringin lak nk wat blog sndr, giler best kalo baca blog org. tetiba akal ku tercapai nk wat blog sndr..dok dalam dunia teknologi tp xgunakan sedang PM kte pon galakkan cri uit kat internet. Waahhh!! dok umah jer dapat uit jer tp xburuk yer mengemuk kan badan kat umah laahhh........... Opppss...maaf terkasar..