Bahan-bahannya adalah :
- 4 biji telur gred A
- 3/4 cawan gula castor / aising
- 1 sudu teh tepung jagung
- 1 sudu teh aising vanilla
Untuk hiasan :
- Fresh cream or whip cream
- Buah-buahan yang masam-masam
Cara membuat :
- Asingkan puteh telur, jangan bagi ada kuning pon hanya puteh telur sahaja. Pukul dalam mixer dalam kelajuan tinggi hingga puteh telur tu kembang.
- Masukan gula aising / castor sedikit demi sedikit, mixer dalam kelajuan sederhana.
- Lepas itu masukan tepung jagung.
- Akhir sekali baru aising vanila, pukul semua bahan tadi sampai bertanduk dan berkilat. Sampai bila kita terbalikkan bekas tu, bahan tak jatuh.
- Pastu masukan bahan dalam bekas then bakar pada suhu 170°C dalam masa 45 minit or 1 jam.
Dah siap bakar, kita hias dengan fresh cream dan buah-buahan ikut kreativi sendiri. Kenapa buah masam-masam kita letak? Sebab pavlova ni manis so nak balance kena la ada masam-masam sikit. Ok selamat mencuba!!